Ολα τα αντιηλιακά περιέχουν φίλτρα τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από μόρια τα οποία είτε απορροφούν είτε αντανακλούν ή διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία: το UVB (το υπεριώδες φως μακρού μήκους κύματος) και το UVA (υπεριώδες φως βραχέος μήκους κύματος) και προστατεύουν το δέρμα από άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι το ηλιακό έγκαυμα, ή τις όψιμες, όπως είναι η φωτογήρανση, η φωτοκαρκινογένεση.
Κάθε αντηλιακό έχει κάποιες ιδιότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει:
Σταθερό στο φως, ουδέτερο, μη λιπαρό, μη ερεθιστικό, μη απολυπαντικό, μη ξηρό, άοσμο, αποτελεσματικό, να κρατά 50% νερό, να μην αλληλεπιδρά με άλλα χημικά, να έχει μακρά διάρκεια δράσης και χρόνο λήξης. Το φίλτρο πρέπει να είναι φωτοσταθερό και να μην εκφυλίζεται στο φως, να μη φεύγει με τον ιδρώτα και με το θαλάσσιο νερό.
Προστασία μπορεί να υπάρξει όταν χρησιμοποιείται σε στεγνό δέρμα μισή ώρα προτού βγούμε στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε δύο - τρεις ώρες.
Tα δερματικά προβλήματα που προκαλεί η ακτινοβολία είναι ποικίλα και μερικά από αυτά πολύ σοβαρά. Hλιοδερματίτιδες, ελάστωση του κυρίως δέρματος, καρκίνο του δέρματος, φαρμακευτική φωτοευαισθησία, επιδείνωση ορισμένων δερματοπαθειών.
Πρέπει να προτιμώνται καλλυντικά με φίλτρα προστασίας και για τις δύο ακτινοβολίες, την UVA και την UVB. Για την υπεριώδη ακτινοβολία γενικώς. Η πιο επικίνδυνη είναι η UVB που προκαλεί και καρκίνο. Η UVA προκαλεί κυρίως ερύθημα και λιγότερη βλάβη στο DNA.
Τα κριτήρια επιλογής
Στο πρόσωπο: υδραλκοολούχα ζελέ για το λιπαρό δέρμα, ελαιώδεις κρέμες για το ξηρό δέρμα.
Στο σώμα: γαλακτοματοποιημένες μορφές, λοσιόν, γέλες (ζελέ), αφρός ή κρέμες αλκοολούχες ή ελαιώδη, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος.
Στο πρόσωπο και στο σώμα: ως αδιάβροχα όσα περιέχουν σιλικόνη. Σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η μύτη, γύρω από τα μάτια, τα χείλη, χρησιμοποιούνται αντιηλιακά με μορφή ραβδίου (στικ).
Ο δείκτης αυτός προσδιορίζει τον χρόνο που μπορεί κάποιος να αντέξει τον ήλιο χωρίς να καεί, όταν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αντιηλιακό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου